Föreläsningarna som förgyller mässdagarna 2018

Hem / För besökare / Föreläsningarna som förgyller mässdagarna 2018

Kunskapsutbyte, smaka på ordet och fundera vem du vill inspireras och lära av. Föreläsningarna har stor variation med ämnen som passar alla. Plats för föreläsningarna är i ”Vinterstudion” inne på mässområdet.
Vi ses i vinterstudion under Bruksvallarna Game Fair.
Välkommen!


Fredag 3 augusti 2018

Om att byta ekorrhjulet i storstan mot lugnare liv i fjällen
Föredragshållare: Louise Östberg
Längd:  ca 30 min
Tid: Fredag kl 14:30

Louise Östberg är trebarnsmamman och innovationsvetaren från Lidingö som bytte ekorrhjulsvardag och stress mot ett lugnare liv i fjällen. Smaideer.se Det började som en kul idé och slutade med ett livsstilsbyte. Louise drömde om att leva ett mer äventyrligt liv. Hon drömde om att bestiga höga berg och korsa stora glaciärer. Men i hennes verklighet ville hon inte lämna barn, man och jobb för något längre äventyr. Så istället för att släppa drömmen om att vara en äventyrare startade hon projektet 365 Äventyr där hon genomförde ett mindre äventyr om dagen i ett år – för att utforska om summan av många små äventyr kan vara lika betydelsefullt som ett stort.  Projektet ledde till en fjälledarutbildning och en flytt till Funäsdalen. Här bor numera hela familjen och Louise fördelar sin tid mellan att arbeta som föreläsare om innovation med Norden som arbetsplats och guida på skidor och MTB i Funäsfjällen. 

 

Respekt i Fjällen 
Föredragshållare: Hielke Chaudron, ledvärd, guide och fjällräddare
Längd: ca 40 min inkl diskussioner och frågor.
Tid: Fredag kl 15:30

Hielke Chaudron är Holländaren som pratar Tännäsmål och som är aktiv och engagerad i mågen ting som rör fjällvärlden.  I myskox-hägnet i Tännäs har nog många varit med på intressanta guidningar med Hielke kring dessa urtidsdjur och miljön de lever i. Som ledvärd är Hielke med och skapar bättre försättningar för ömsesidig respekt för alla som vistas vi vår värdefulla natur. De som skadat sig eller gått vilse på sina strapatser är otroligt tacksamma för fjällräddarnas lokalkännedom och vana att ta sig fram i naturen. Med ett ökat tryck i fjällvärlden är det mycket viktigt att alla som vistas i den förstår dess värde och visar respekt för naturen, djuren och näringarna – samt för sin egen och fjällräddarnas säkerhet.

Lördag 4 augusti 2018

Vilthantering och Styckning
Föredragshållare: Kent Eskilsson , huvudansvarig styckare på Jillie Ren och Vilt. Lååång erfarenhet inom branschen.
Längd: 90 minuter
Tid: Lördag kl 10:30
Entré: 50 kr

Här är föredraget där du får lära dig de olika styckningsdetaljerna på vilt. Tips om hur du styckar och tar till vara köttet på bästa sätt. Styckeförevisning i praktiken med Kent Eskilsson i vinterstudion. Kostnad 50: – betalas på plats. 


Att lyckas tillsammans 
– som ett hundekipage
Föredragshållare: Tova-Liza Willenfeldt – Vinnaren av Draghunds SM
Längd: 45 minuter
Tid: Lördag kl 13:00

Tova-liza Willenfeldt är vinnare av draghunds SM och pratar om att bygga ett starkt ekipage oavsett hundsport.

Matnyttiga växter i fjällen
Föredragshållare: Lisa Kråik
Längd: 30 min inkl frågor och diskussion
Tid: Lördag kl 15:00 

Lisa har ett sort personligt intresse för att ta tillvara på nyttiga växter från naturens skafferi. Hon kommer att berätta om sina personliga erfarenheter och reflektioner. Till vardags driver Lisa butiken ”Samisk inredning och hantverk”,  i Vemdalen.